Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Dünya

Obama’nın başkanlık karnesinde 5 kırık not

Kanal5 Kanal5
Ocak 16, 2017
· Dünya
0
PaylaşPaylaş

WASHINGTON – Hakan Çopur

Suriye, Irak, uluslararası terörle mücadele, Ortadoğu barışı ve Guantanamo konularında başarısız olan ABD Başkanı Barack Obama, 20 Ocak’ta görevi devredeceği seçilmiş Başkan Donald Trump’a kötü bir miras bırakacak.

Başkent Washington’da cuma günü yapılacak devir teslim töreniyle 8 yıllık başkanlık dönemi sona erecek Obama, kendisinden önemli adımlar beklenen 5 başlıktaki başarısız politikalarıyla birçok kesimden eleştiri aldı.

Başkanlığının ilk döneminde bazı alanlarda performansı beğenilen, bazı konulardaki yönetimi ise yetersiz bulunan Obama, özellikle başkanlığının ikinci dönemindeki Suriye ve Ortadoğu politikalarıyla hem ülke içinde hem de bölgedeki müttefik ülke başkentlerinde eleştiri oklarının hedefi oldu.

Suriye’deki iç savaş

Suriye’de 500 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği iç savaş boyunca gösterdiği “pasif” ve “kararsız” politikaları, Obama’nın başkanlığı döneminde en kötü icraatları olarak hatırlanacak gibi gözüküyor.

Suriye’deki iç savaş 6. yılına girerken halen siyasi bir çözümün bulunamamış ve DEAŞ tehdidinin ortadan kaldırılamamış olması, Washington yönetiminin Suriye politikasındaki etkisizliğinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Hem İslam dünyasının hem de Ortadoğu liderlerinin 2009 yılı başında göreve geldiğinde kendisinden çok şey beklediği Obama, “Arap Baharı” ile sarsılan Suriye’deki gelişmeleri mümkün olduğunca “mesafeli” takip etme yolunu seçti.

Obama, Ağustos 2012’de “kimyasal silah kırmızı çizgimizdir” açıklaması yapmasına rağmen 2013-2014 yıllarında Suriye’de birçok kez kimyasal silah kullanıldığı kanıtlansa da hiçbir somut adım atmadı veya atamadı.

“Obama’nın peşini bırakmayacak”

Denver Üniversitesinde uluslararası ilişkiler profesörü ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi Başkanı Nadir Haşimi, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Bundan 20 yıl önce nasıl Bosna ve Ruanda’daki katliamlar, Bill Clinton yönetiminin peşini bırakmadıysa, Suriye’deki kriz de görevinden ayrıldıktan sonra Obama’nın peşini bırakmayacak. Bazı şeyleri zamanında yapmış olsalardı durum farklı olabilirdi. Sonuçta yüz binlerce insan hayatını kaybetti.” dedi.

Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü (MEI) uzmanlarından Murhaf Jouejati de AA’ya yaptığı açıklamada, “Obama, (Suriye’de) diplomasinin çalışacağına nasıl kanaat getirdi orası meçhul. Açık olan şey, düşebilme ihtimalinin olduğu dönemde Esed rejiminin, Batı’nın askeri olmayan desteğini aldığıdır.” sözleriyle Washington’ın Suriye yaklaşımını eleştirdi.

Rusya ile İran’ın, Esed rejimi lehine ülkeye müdahale etmelerinden sonra Türkiye’nin “güvenli bölge oluşturulsun” önerilerine de sırt çeviren Obama yönetimi, bu noktada da “sivillerin korunmasına yönelik yeterince adım atmamakla” itham edildi.

İç savaşın eşiğinde Irak

Obama, 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde Ortadoğu dış politikasını “Irak savaşını bitirme” üzerine kurarak oy toplarken, 8 yıllık görev süresinin sonunda adeta iç savaşın eşiğine gelmiş bir Irak’ı miras bırakıyor.

Nisan 2007’de seçim kampanyası sırasında, “Irak savaşını sona erdirmenin bir imza uzağımızda olduğunu düşünüyorum.” diyen Obama, 8 yılın sonunda ülkedeki şiddet ortamını bitiremediği gibi ülkeyi “İran etkisine teslim ettiği” eleştirisinden de kurtulamadı.

Irak’tan son askerini 2011 yılında geri çeken Obama yönetimi, Nuri el Maliki yönetiminin her geçen gün Şii politikalarını hissettirdiği ülkedeki yükselen “mezhepsel ayrımcılık” tehlikesini göremedi ya da görmek istemedi.

Terör örgütü PYD’ye destek ve terörle mücadele söylemi

Ulusal güvenliğine en büyük tehdidin terör örgütü DEAŞ olduğunu her fırsatta dile getiren Obama yönetimi, terörle kapsamlı mücadele söylemine zıt bir şekilde terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’ye destek verdi.

Suriye’deki ılımlı muhalifleri yeteri kadar desteklemeyen Washington yönetiminin DEAŞ ile mücadele kapsamında sırtını büyük ölçüde PYD’ye dayaması, Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni gerginliklere neden oldu.

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı birimi YPG’nin büyük ortak olduğu Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) önemli ölçüde silah ve mühimmat desteği veren ABD, Türkiye’nin bu konudaki ulusal güvenlik hassasiyetlerine kulak vermedi.

Nitekim Washington Post gazetesinin Beyrut Büro Şefi Liz Sly, gazetede önceki hafta yayınlanan “ABD’nin askeri yardımı, Suriye’deki solcu Kürt milislerin büyük emellerini besliyor” başlıklı makalesinde “PYD güçlerinin SDG koalisyonunun dörtte üçünü oluşturduğuna ve böylece ABD askeri desteğinin en fazla PYD’ye yaradığına” dikkat çekti.

Ortadoğu barışı

Obama, görev yaptığı iki dönem boyunca Ortadoğu barışı konusunda da iniş çıkışlar sergileyerek “zayıf” bir görüntü çizdi.

Göreve geldiğinde İsrail-Filistin sorununu iki-devletli çözüm ile çözeceğini vaat eden Obama, özellikle 2. döneminde bu vaadinin aksine adımlar atarak Temmuz 2014’te İsrail’in düzenlediği Gazze saldırılarına “kendini savunma hakkı” diyerek destek verdi.

ABD tarihinin en büyük askeri yardımı da yine Obama yönetimi döneminde yapıldı. İsrail’e 10 yılda 38 milyar dolarlık askeri yardım yapılmasını öngören anlaşmayı imzalayan Obama, “ikili ilişkilerimiz sarsılmaz” yorumunu yaptı.

Guantanamo’yu kapatamadı

Obama, 2008’deki başkanlık seçim dönemindeki en önemli vaatlerinden biri olan “Guantanamo’daki tutukevini kapatma” sözünü de 8 yıllık görev süresi içinde tutmayı başaramadı.

Guantanamo’daki tutukluların sayısını kademeli olarak azaltan, her fırsatta burayı kapatmayı istediğini dile getiren Obama, kapatamamasına gerekçe olarak Kongredeki Cumhuriyetçileri gösterdi. Ancak Amerikan kamuoyunun bir bölümü Obama’yı, Guantanamo’nun kapanması için elindeki tüm yasal yetkileri kullanmamakla suçluyor.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü
Dünya

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Ağustos 21, 2026
ABD’den Bomba Hamle! Onlarca Savaş Uçağı Bölgeye Geliyor
Dünya

ABD’den Bomba Hamle! Onlarca Savaş Uçağı Bölgeye Geliyor

Ağustos 15, 2026
Suriye Mahkemesinden Esad Ve Aile Bireylerine İdam!
Dünya

Suriye Mahkemesinden Esad Ve Aile Bireylerine İdam!

Ağustos 12, 2026
Sonraki Haber

Evler bu projeyle santrale dönüşecek

İzmir’deki Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada yakalama kararı

Türkiye’de geçen yıl 21 bin yabancı tapu sahibi oldu

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Halep’e varil bombalı saldırı: 7 ölü, 32 yaralı

10 yıl ago

‘İkinci Milli Şeflik dönemine de itiraz edeceklerdir’

10 yıl ago

Somali için acil yardım çağrısı

9 yıl ago
Marmara’da sıcaklık mevsim normallerine dönüyor

Marmara’da sıcaklık mevsim normallerine dönüyor

8 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Furkan Vakfı’na Operasyon! Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı 5 Şirkete Kayyum Atandı

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Erdoğan’ın Sözleri Dünyada Yankılandı! İsrail’i Titreten Savaş Mesajı

BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NDAN AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATI’NA ZİYARET

SELİM ÇIRPANOĞLU’NUN AK PARTİ’YE GEÇİŞİNİ VATANDAŞLARA SORDUK

Gaziantep’te ilçeyi ayağa kaldıran cinsel istismar iddiası! Yüzlerce kişi karakolun önünde toplandı

Gündem

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET
Ankara

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Kanal5
Ağustos 20, 2026
0

AK Parti Kahramankazan İlçe Başkanı Hasan Çidem, ilçe teşkilatıyla birlikte AK Parti’ye katılan Kahramankazan Belediye Başkanı Selim...

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
Peş Peşe Bıçak Darbeleri! Milletvekili Melih Meriç’e Saldırıda Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıktı

Peş Peşe Bıçak Darbeleri! Milletvekili Melih Meriç’e Saldırıda Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıktı

Ağustos 20, 2026
Furkan Vakfı’na Operasyon! Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı 5 Şirkete Kayyum Atandı

Furkan Vakfı’na Operasyon! Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı 5 Şirkete Kayyum Atandı

Ağustos 20, 2026
İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Ağustos 19, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü Ağustos 21, 2026
  • OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek Ağustos 21, 2026
  • AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti Ağustos 21, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır.

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.