Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Dünya

Büyükelçi Saygılı’dan İsviçre’deki Türklere 15 Temmuz çağrısı

Kanal5 Kanal5
Temmuz 13, 2017
· Dünya
0
PaylaşPaylaş

BERN – Bayram Altuğ

Türkiye’nin Bern Büyükelçisi İlhan Saygılı, İsviçre’deki Türk vatandaşlarına, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz‘daki darbe girişimi gerçeğini her bir İsviçreli dostuna en az bir saat anlatması çağrısında bulunarak, “Çünkü İsviçre kamuoyunda Türkiye aleyhinde oluşan yanlış algıyı ancak bire bir markajla yıkabiliriz.” dedi.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Saygılı, İsviçre’ye atanmadan önce Dışişleri Bakanlığı Bakan Özel Müşaviri görevindeyken gerçekleşen 15 Temmuz gecesini anlattı.

Saygılı, darbe gecesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Samsun’da olduğunu aynı gece 22.30 civarında Ankara’ya indiğinde havaalanında büyük bir kargaşayla karşılaştığını söyledi.

Saygılı, evine ulaştıktan sonra Bakan Çavuşoğlu’nu aradığını ve bakanın kendisine “durum ciddi” dediğini aktardı. Bakanın talimatıyla gece boyu evinde çalıştığını ifade eden Saygılı, tüm dış temsilciliklere ülkede kalkışma olduğu mesajını ilettiklerini belirtti.

Büyükelçiliklere darbeye karşı direnmeleri ve vatandaşlarla gösteriler yaparak demokrasinin yanında yer almaları yönünde mesajlar gönderdiklerini aktaran Saygılı, başta İsviçre’de olmak üzere Türk halkının tüm ülkelerde verilen mesajı en iyi şekilde aldığını ve demokrasi için mücadele eden milyonları yalnız bırakmadıklarını vurguladı.

Saygılı, başkent Bern ve Zürih’te Türk vatandaşlarının darbeye karşı 15 Temmuz gecesinde büyük gösteriler düzenledikleri bilgisini edindiğini kaydetti.

“Ne olacağını bilmiyorduk, her şeye hazırdık”

“Böyle bir olay dünya demokrasi tarihinde yok.” diyen Saygılı, Türk halkının darbecilere karşı direnişine dikkati çekerek şöyle devam etti:

“Demokrasiyi koruma adına tankın altına yatıp, kendini siper edip hiç korkmadan canını feda ederek, çocuklarını evde bırakarak, geleceğini hiçbir şekilde düşünmeden sokakta mücadele eden insanlar anlatılamaz. O gece devlet adına önemli bir görev yaptığımı düşünüyorum ama ben de sokağa çıkıp o mücadele eden insanlarla beraber olmak isterdim açıkçası. Açık söylüyorum, o gece abdestimizi aldık, hazırlığımızı yaptık. Eşim ve çocuklarım Büyükada’daki yazlığımızdaydı. Onlarla da konuştum. Çünkü ne olacağını bilmiyorduk, her şeye hazırdık.”

“Gece üçte de yapsalardı milletimiz bu hainlere ülkeyi teslim etmezdi”

Darbe girişiminin hiçbir aşamasında en ufak dahi olsa korku hissetmediğine vurgu yapan Saygılı, bu girişimin bastırılacığına dair inancını hiçbir zaman kaybetmediğini dile getirdi.

Saygılı, “Darbe girişiminin mutlaka başarısız olacağına hep inandım. Onun için de hiç korkmadım. Çünkü biliyorum ki benim ülkem güçlü ve insanlarıma güveniyorum. Hele bu çağda aptalca işlere kalkışırsanız başınıza geleceklere katlanırsınız. Bu insanlar bu memleketi size teslim etmez. Darbe girişimini gece üçte de yapsalardı milletimiz bu hainlere ülkeyi teslim etmezdi. Çünkü, halkımız 1960 ve 1980 darbelerinden gerekli dersleri aldı ve demokrasiyi de dipçik zoruyla teslim etmez artık.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bir Türk diplomat bunu nasıl yapar?”

Büyükelçi Saygılı, FETÖ mensuplarının devletin istihbaratına, ordusuna, yargısına, polisine, dışişlerine, maliyeye ve bir insanın hayatında önemli olan her yere sızdığın altını çizerek, 15 Temmuz darbe girişiminin bu kişilerin deşifre olması açısıdan hayırlı olduğunu belirtti.

Saygılı, Dışişleri Bakanlığına sızan meslek memurlarının yüzde 23’ünün FETÖ’den atıldığı anımsattı.

FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan ve İsviçre’ye iltica başvurusu yaptığı belirtilen eski Bern Büyükelçiliği Müsteşarı Volkan Karagöz’e isim vermeden tepki gösteren Saygılı, “Bern Büyükelçiliğinde çalışan müsteşar olan ve aylarca maslahatgüzarlık yapmış kişi, özellikle kişi diyorum yani herhangi bir sıfat koymak istemiyorum ve genç bir memur atıldı mesala. Atılan müsteşar olan kişinin İsviçre’ye iltica talebinde bulunduğu söyleniyor. Gerçekten büyük üzüntü duydum. Bir Türk diplomat bunu nasıl yapabilir?” ifadelerini kullandı.

“İsviçre Türk toplumu gerçeği gördü”

Saygılı, İsviçre’de FETÖ’nün son durumuna da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsviçre’deki Türk toplumu artık gerçeği gördü. Gülen’in nasıl bir hain adam olduğunu, bunu takip edenlerin de nasıl bir yanlış yolda olduğunu ve FETÖ’nün terörist bir örgüt olduğunu çok net gördü. Onun için çocuklarını da FETÖ kurumlarına göndermek istemiyor. Biliyor ki çocuğu oraya gittiğinde müthiş şekilde itibar kaybına uğrayacak. Bunu aile ister mi? İstemiyor. Onun için bu FETÖ’ye çok büyük darbedir. Çok şükür epey bir güç kaybına uğramış durumdalar, daha da uğrayacaklar.”

Büyükelçi Saygılı, İsviçrelilerin Türkiye’deki darbe girişimi konusunda önyargılı olduğunu belirterek, elçiliğe gelen birçok gazeteci ve milletvekiline gerçekleri anlatınca durumu anlamaya başladıklarına işaret etti.

İsviçre’deki her Türk vatandaşının darbe girişimini İsviçrelilere anlatmasını rica eden Saygılı, “Türk insanından ricam herbir İsviçreli dostuna darbe girişimiyle ilgili gerçekleri en az bir saat anlatmaları. Bunu vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum. Çünkü İsviçre kamuoyunda Türkiye aleyhinde oluşan yanlış algıyı ancak bire bir markajla yıkabiliriz.” diye konuştu.

“15 Temmuz bir destandır”

Saygılı, Türkiye’nin insanlık tarihinin “en korkunç ve tehlikeli” terör örgütlerinden FETÖ’ye karşı büyük mücadele verdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“15 Temmuz dünya demokrasi tarihinde o kadar önemli ki inanın bundan belki 50 yıl sonra okullarda ders kitaplarında okutulacak. İnsanlar o gece adeta ölüme koştu. Kolay bir hadise değil. Bu, Çin’deki Tiananmen Meydanı’ndaki gibi bir kişinin kahramanlığı gibi bir şey değil, milyonların kahramanlığı. Biz sadece Ankara ve İstanbul’u görüyoruz. Anadolu’nun dört bir yanında küçük kasabaların olduğu yerlerde ne kahramanlıklar oldu. Bizim devletimiz ve milletimiz çok büyük. O büyüklüğünü de 15 Temmuz 2016 gecesi göstermiştir. 15 Temmuz’u Türk milletinin yeniden dirilişi diye tanımlayabiliriz. Demokrasisine sahip çıkış hikayesidir. Bir destandır. Önümüzdeki yıllar bu destanın ne kadar önemli bir destan olduğu tüm dünyaca çok daha iyi anlaşılacaktır.”

Bern Büyükelçiliği olarak son 3 aydır 15 Temmuz haftasına hazırlandıklarına değinen Saygılı, büyükelçilikte fotoğraf sergisi açacaklarını, basın toplantısı yapacaklarını, anma etkinliği düzenleyeceklerini, 15 Temmuz akşamı Bern Merkez Camisi’nde 250 hatim indirileceğini ve şehitler için Mevlid-i Şerif okutulacağını, İsviçre basınına darbe girişimine ilişkin röportajlar vereceklerini, gazetelere İsviçre Türk toplumu adına ilanlar vereceklerini ve Başbakan Binali Yıldırım’ın 15 Temmuz’a ilişkin bir makalesinin İsviçre’nin önde gelen Die Weltwoche dergisinde yayımlanmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Almanya’dan Olay Çıkış! Sınırlar Kapanacak Euro Bırakılacak
Dünya

Almanya’dan Olay Çıkış! Sınırlar Kapanacak Euro Bırakılacak

Ağustos 25, 2026
Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü
Dünya

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Ağustos 21, 2026
ABD’den Bomba Hamle! Onlarca Savaş Uçağı Bölgeye Geliyor
Dünya

ABD’den Bomba Hamle! Onlarca Savaş Uçağı Bölgeye Geliyor

Ağustos 15, 2026
Sonraki Haber

Bakteri DNA’sına hareketli görüntü kaydedildi

‘Batman’da ByLock kullandığını tespit ettiğimiz 600 kişi var’

HDP’li Konca’nın cezası kesinleşti

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Bakanlıktan inşaatçıları rahatlatacak uygulama

12 yıl ago
Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı

Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı

5 yıl ago
Mavi kategorideki Diyarbakır’da organ nakli ameliyatları arttı

Mavi kategorideki Diyarbakır’da organ nakli ameliyatları arttı

5 yıl ago
Sokak hayvanlarını besleyerek huzur buluyor

Sokak hayvanlarını besleyerek huzur buluyor

8 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Peş Peşe Bıçak Darbeleri! Milletvekili Melih Meriç’e Saldırıda Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıktı

Furkan Vakfı’na Operasyon! Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı 5 Şirkete Kayyum Atandı

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Erdoğan’ın Sözleri Dünyada Yankılandı! İsrail’i Titreten Savaş Mesajı

Gündem

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü
Dünya

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Kanal5
Ağustos 21, 2026
0

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) Kamerun sınırına yakın Zamboye köyü çevresinde geleneksel yöntemlerle işletilen denetimsiz bir altın madeninde...

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

Ağustos 21, 2026
AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

Ağustos 21, 2026
AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Ağustos 20, 2026
Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok Ağustos 25, 2026
  • Kahramankazan’ın Tescilli Kavurması Dünya Vitrinine Çıkıyor Ağustos 25, 2026
  • Dehşet Anlarının Görüntüsü Ortaya Çıktı! Katliam Gibi Kazada Can Kaybı 4’e Yükseldi Ağustos 25, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır.

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.