Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

Bilişim alanında 100 bin istihdam açığı var

Kanal5 Kanal5
Aralık 16, 2014
· Genel
0
PaylaşPaylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’de bilişim alanında 100 bin kişilik istihdam açığı olduğunu belirterek, “Kocaeli’nde Bilişim Vadisi’ni kuruyoruz. Gençler, orada çalışacak nitelikli mühendislere, nitelikli bilişimcilere ihtiyacımız var. Şimdiden hazırlanın, işiniz hazır. Eğer siz hazır olursanız, işiniz şimdiden hazır” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce 27 bin 109 ilköğretim 6. sınıf öğrencisine tablet bilgisayar dağıtılması dolayısıyla Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Işık, geleceğe yapılacak yatırımların en güzelinin insana, insana yapılan yatırımın en değerlisinin de eğitime yatırım olduğunu söyledi.

Çocukların ve gençlerin eğitiminin Türkiye’nin geleceğini garanti altına alacağını belirten Işık, AK Parti hükümetleri döneminde en büyük yatırımı eğitime yaptıklarını ifade etti.

On üç yıldır Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden en büyük payın eğitime ayrıldığını dile getiren Işık, 13 yıldır verilen mücadelenin sonucunda hem Türkiye’de hem de Kocaeli’nde eğitimde çok önemli mesafeler aldıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Türkiye modern mektep anlayışına 1862’de geçti. 1862’den 2002 yılına kadar Türkiye’de yaklaşık 300 bin derslik vardı. Şu anda bu 300 bin dersliğe 12 yılda 225 bin derslik daha ilave edildi. 50-60 kişilik sınıflar artık Türkiye’de tarih oldu. Kocaeli’nde 140 yılda yapılan toplam derslik sayısı 6 bin 500’dü, şu anda bitirilen, yavrularımızın içinde okuduğu 12 yılda yapılan derslik sayısı 6 bin 500’dür. 140 yılda yapılan derslik kadar 12 yılda derslik yaptık. Şu anda inşaatı devam eden derslikler bittiğinde inşallah bu sene 7 bin 500’ü geçecek. Her şey siz sevgili yavrularımız için, her şey sizin daha iyi eğitim almanız için.”

Boşaltılan İzmit Cezaevi’nin yıkılacağını ve o alana, ilçe merkezinde bulunan Kız Meslek, İzmit ve Gazi Lisesi’ni taşıyacaklarını belirten Işık, böylece hem şehir içini rahatlatacaklarını, hem de gençlere çok daha çağdaş, modern okullarda eğitim alma imkanını sağlamış olacaklarını ifade etti.

Bakan Işık, 140 yıllık tarihin sonunda 400 bin öğretmene yaklaşık 450 bin öğretmen ilave edildiğini, şu anda Cumhuriyet tarihinin öğretmen açısından en iyi döneminin yaşandığını dile getirerek, 850 bin öğretmenin eğitim kadrosunda gençleri geleceğe hazırladığını söyledi.

“Öğrencilere 10 milyon 600 bin tablet dağıtılacak”

Artık öğretmensizlikten okuyamayan öğrencinin neredeyse kalmadığını, birleştirilmiş sınıfları her geçen gün azalttıklarını ve yakında tamamen ortadan kaldıracaklarını açıklayan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunları yaparken gençlerimizi çağın gereklerine uygun yetiştirmeye dikkat ediyoruz. Artık dijital çağdayız, artık bilgi çağındayız. Gençlerimiz bilgi çağının gereklerine uygun yetişmeli. Bunun için de hükümet olarak Fatih Projesi’ni başlattık. ‘Okullarımız kesinlikle etkileşimli tahtalarla donatılacak’ dedik. Her okulumuz internetle dünyaya bağlanacak. Her öğrencimizin elinde de bir tablet bilgisayar olacak. Bunu başlattık. Fatih Projemiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de 10 milyon 600 bin tableti yavrularımıza dağıtacağız. Bir taraftan sizleri geleceğe hazırlarken diğer taraftan ülkemizi bilişim teknolojilerinde de dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alması için bu projeyi hayata geçiriyoruz.”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun, Fatih Projesi’ni Türkiye’de ilk başlatan belediye başkanı olduğunu anımsatan Işık, katkılarından dolayı kendisine teşekkür etti.

“Tablet sizi geleceğe hazırlayacak ya da sizin geleceğinizi çalacak”

Öğrencilere seslenen Bakan Işık, tablet bilgisayarın önemli olduğunu belirterek, “Ama bu ya sizi geleceğe hazırlayacak ya da sizin geleceğinizi çalacak. Eğer bunu sadece bir oyun aracı olarak görürseniz, buna takılır da derslerinizi ihmal ederseniz, derslerinizi yapmazsanız, işte o zaman bu alet sizin geleceğinizi çalabilir. Ama bu aletle geleceğe de hazırlanabilirsiniz. Derslerinizi tablet üzerinden yapabilirsiniz. Bütün bilgiye ulaşabilirsiniz. Hatta bunu kullanarak, programlar yazabilirsiniz. Geleceğin bilişimleri olabilirsiniz” ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye’de bilişim alanında 100 bin kişilik istihdam açığı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bilişim alanında 100 bin gencimize ihtiyacımız var. Sizlere tavsiyemiz, bilgiyle dost olun, bilgisayarın esiri olmayın. Bu tabletleri mutlaka eğitim için, geleceğiniz için, çok az miktarını da oyun için kullanın ama sakın bunların esiri olmayın. Teknolojiyle dost olacağız, teknolojinin esiri olmayacağız. Cep telefonunu kullanacağız ama cep telefonunda oyun oynarken derslerimizden taviz vermeyeceğiz. Kocaeli’nde Bilişim Vadisi’ni kuruyoruz. Gençler, orada çalışacak nitelikli mühendislere, nitelikli bilişimcilere ihtiyacımız var. Şimdiden hazırlanın, işiniz hazır. Eğer siz hazır olursanız, işiniz şimdiden hazır.”

“Dünyada en büyük güç bilgi gücüdür”  

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da artık dünyanın küçüldüğünü, küçük bir köy haline geldiğini ifade ederek, “Dünyada en büyük güç bilgi gücüdür. Bu bilgiyi artık parmağımızın ucunda bulabiliyoruz. Bir tuşa bastığımız zaman her türlü bilgiyi hemen önümüze getirebiliyoruz. Bir kitabı sayfasından okuyabiliyoruz. Çağımız bilgi çağıdır, günümüz bilişim günüdür. Bilgiden ve bilişimden geri kalanlar dünyayı, çağı asla ve asla yakalayamazlar. Onurlu bir ülke, onurlu bir kişi, güçlü bir insan ve güçlü bir ulus olmak istiyorsak, mutlaka bilgide önde olmamız gerekiyor.”

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işik, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, belediye başkanları ve protokol tarafından öğrencilere tablet bilgisayarları dağıtıldı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kocaeli’ne sığınan 21 Suriyeli öğrenciye de tablet bilgisayar verildi. Başiskele Yuvacık Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Esma Şeh’e tablet bilgisayarını, Bakan Işık verdi.

Vali Güzeloğlu, Işık’a ve Karaosmanoğlu’na eğitime katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere 5 yılda dağıttığı dizüstü ve tablet bilgisayar sayısının 162 bine ulaştığı belirtildi.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti
Genel

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ
Ankara

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Ağustos 19, 2026
Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü
Genel

Konya’da Dehşet Anları Kamerada! Yolda Karşılaştığı Husumetlisini Bıçakla Öldürdü

Ağustos 13, 2026
Sonraki Haber

THY yolcu sayısı 50 milyonu aştı

Pakistan’da okula silahlı baskın

Galatasaray deplasmanda farklı galip

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Bakanlıktan inşaatçıları rahatlatacak uygulama

12 yıl ago
Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı

Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı

5 yıl ago
Mavi kategorideki Diyarbakır’da organ nakli ameliyatları arttı

Mavi kategorideki Diyarbakır’da organ nakli ameliyatları arttı

5 yıl ago
Sokak hayvanlarını besleyerek huzur buluyor

Sokak hayvanlarını besleyerek huzur buluyor

8 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Peş Peşe Bıçak Darbeleri! Milletvekili Melih Meriç’e Saldırıda Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıktı

Furkan Vakfı’na Operasyon! Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı 5 Şirkete Kayyum Atandı

İKNA DÜŞÜNCE KURULUŞU’NDAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE EĞİTİMİ

Erdoğan’ın Sözleri Dünyada Yankılandı! İsrail’i Titreten Savaş Mesajı

Gündem

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü
Dünya

Toprağın Onlarca İnsanı Diri Diri Yuttuğu An Kamerada! Altın Madenindeki Göçükte 107 Ölü

Kanal5
Ağustos 21, 2026
0

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) Kamerun sınırına yakın Zamboye köyü çevresinde geleneksel yöntemlerle işletilen denetimsiz bir altın madeninde...

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

OSB’de hastane sevinci! 500 Bin kişiye hizmet verecek

Ağustos 21, 2026
AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

AK Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Ekrem Yüce Vali Canbolat’in Esnaf Ziyaretine Eşlik Etti

Ağustos 21, 2026
AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

AK PARTİ KAHRAMANKAZAN TEŞKİLATINDAN BAŞKAN ÇIRPANOĞLU’NA ZİYARET

Ağustos 20, 2026
Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Yapay Zeka Eylem Planı Açıklandı! İKNA’nın Eğitim Programı da Dikkat Çekti

Ağustos 20, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok Ağustos 25, 2026
  • Kahramankazan’ın Tescilli Kavurması Dünya Vitrinine Çıkıyor Ağustos 25, 2026
  • Dehşet Anlarının Görüntüsü Ortaya Çıktı! Katliam Gibi Kazada Can Kaybı 4’e Yükseldi Ağustos 25, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır.

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.