Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

Boğaz’ın Yeni İncisi “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” oldu

Kanal5 Kanal5
Mayıs 29, 2013
· Genel
0
PaylaşPaylaş

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. köprünün temeli İstanbul‘un fethinin 560. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan‘ın da katıldığı törenle atılırken, yeni köprünün ismi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yavuz Sultan Selim olarak açıklandı.

İstanbul’a yapılacak üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temeli okunan dualar eşliğinde atıldı.

Sarıyer Garipçe’de yapılan temel atma töreninde konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer katılımcılar sahneye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da sahnede eşlerinin yanında yer aldı.

Okunan duaların ardından isminin Yavuz Sultan Selim olacağı Cumhurbaşkanı Gül tarafından açıklanan üçüncü köprünün temeli atıldı. Gül, Çiçek ve Erdoğan, içinde mektup bulunan çelik tüpü de boru vasıtasıyla inşaatın temeline bıraktı.
Başbakan Erdoğan‘ın törende yaptığı konuşmadan satır başları:

Bir Osmanlı padişahının, onun kuvvetli komutanlarının ve onun güzel askerlerinin, bir karanlık çağı kapatarak bir aydınlık çağı açtığı fethin 560. yıl dönümünde sizlerle buradayız. Şu anda İstanbul‘umuzun değişik yerlerinde çeşitli kutlamalar yapılıyor. Bu vesileyle bir kez daha İstanbul‘un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Fatih Sultan Mehmet Han, bize İstanbul başta olmak üzere birbirinden güzel şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu kendisinden sonraki nesillere de aktarmıştır.

Osmanlı var olduğu tüm topraklarda halkın kalbini fetheden eserler bırakmıştır. Biz de tıpkı ecdadımız gibi tarih yazmaya, eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün de dev bir projenin temellerini atıyoruz. İstanbul‘da 7 tepeye 7 büyük eser projemiz vardır. Bir tanesi üçüncü gerdanlık olarak boğazda inşallah kendisini göreceğimiz köprü. Biraz sonra Cumhurbaşkanımız bununla ilgili sürprizi size açıklayacak.

Bu köprüyle boğaza üçüncü gerdanlığı takmış oluyoruz. Artık İstanbul‘umuzun içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Aynı zamanda bu köprünün çevreyi korumaya yönelik özellikleri olacak. Bağlantı yollarıyla çok farklı görünecek.

Bugün temellerini attığımız Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Köprünün, şimdiden İstanbul‘a, tüm Türkiye‘ye, dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.

Bir medeniyet şehri olan İstanbul‘a medeniyet projesi kazandırıyoruz.

Bu köprü çevreyi korumaya yönelik. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nin ardından bugün üçüncü köprü. Bu köprüyü inşaa ediyor üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprünün şimdiden Türkiye‘ye İstanbulumuza tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Kısa süre önce ihalesini yapmış olduğumuz üçüncü havalimanı, yine dünyanın kendinden çok bahsedeceği bir havalimanı olacak.

Bazıları bilmiyor çünkü ağzı olan konuşuyor. Bu havalimanı nerede yapılıyor haberi yok. Televizyonlarda dinliyorum zaman zaman “şu kadar ağaç kesiliyor, bu kadar ağaç kesiliyor” nerede yapılıyor haberi yok. Oraları gezse görecek savaştan çıkmış bir coğrafya. Daha önce oralar taş ocakları gibi yerlerdi. Şimdiyse insan odaklı bir havalimanı yapılmak suretiyle, İstanbul‘un mevcut havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. Gecikmeli kalkışlar sebebiyle şikayetler dinliyoruz.

Ama şu anda yapılacak havalimanında beş tane pistiyle, modern terminal binaları ve körükleriyle artık bu tür beklentilerin olmayacağı bir havalimanına kavuşuyoruz.

Güçlü bir Türkiye‘yi bu şekilde imar ediyoruz. Bu ihale yapıldı. Yeni bir ihale yapılıyor. O da Kanalistanbul ihalesi. Şimdi bununla ilgili de çok konuşacaklar, çok bağırıp çağıracaklar. Ama kervan yolda gerek, bizim işimiz var. Şu güzel boğazda sorun, kaç tane kıvrımlı yer var, sıkıntı var bilmezler. Ama biz çok çalıştık. Yedi ay yanan o geminin İstanbul‘a nasıl bir korku yarattığını unutamayız.

Kanalistanbul ile de bu iş bitmeyecek. Bakın şimdi Marmaray 29 Ekim’de açılıyor. Hamd olsun bunu inşaa etmek de bize nasip oldu. Hemen biraz güneyinde, iki tane tüp. Oradan da yine otomobiller gelip geçecek. Bunların aklı bu tür yatırımları alır mı yahu? Almaz. Alsa bugüne kadar zaten bunlar yapardı. Ama 10 yıla bizler bunları sığdırdık.

Bir başka adım. O da biliyorsunuz bizde hacmi belki küçük görünüyor ama bir Yaslıada var. Yassı demiyorum. Yaslıada. Niye? Orada Menderes idam edildi. İki tane bakanı aynı şekilde. Şimdi biz o adayı ve yanındaki Sivriada‘yı ikisini bir bütün olarak ele almak suretiyle, demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. Orada inşallah oteller olacak, müze olacak. Ama öyle sit hattını tehdit edenler değil. Sit alanına dikkat etmek suretiyle. Mesela Sivriada‘da taş ocağı olarak kullanılmış, orayı biz kongre merkezine dönüştüreceğiz. Yani misafirlerimiz gelecekler bu adalara kapanacaklar, toplantılarını yapıp ayrılıp gidecekler.

Bitmedi. Haliç. Haliç‘te bugünlerde yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Bu ihaleyle Haliç‘in kabulleneceğimiz bir yanı var ki. Taşkızak tersanesi işte bütün oraları yeni projeyle muhteşem bir projeyle Haliç‘in o nasıl ki içindeki 2,5 milyon metreküp çamurunu alıp taşıdıysak, Vialand’ın olduğu yere bir çevrecilik uyguladık.

Biz laf üretmiyoruz. Biz iş üretiyoruz. İşte birileri geliyor. Taksim meydanında gezi parkında şöyle olmuş böyle olmuş. Ne yaparsanız yapın. Biz kararı verdik. Eğer tarihe saygınız varsa, önce o gezi parkı denilen yerin tarihi nedir onu araştır bak. Orada tarihi yeniden ihya edeceğiz. Orayı tamamiyle yayalaştırarak insanoğlunun emeğine sunacağız. Şu anda AK Parti iktidarı döneminde, belli yaş gruplarında diktiğimiz ağaç miktarı, fidan 10 yaş grubu üzeri, 5 yaş grubu üzeri ağaçlar olmak üzere yaklaşık 2,5 milyardır. Bu ağaçları bu iktidar dikiyor. Yeter ki insanlarımızın ağaç dikme merakı olsun gelsinler bedelsiz onlara yer gösterelim ve oralara ağaç diksinler.

Şu anda İstanbul‘da şehir içi araç trafiği 3.5 milyona ulaşıyor. Köprülerimiz 2.5 kat kapasite ile çalışıyor, Boğaz’ı geçme süresi 1 saati buluyor. İstanbul‘a 3. Köprü yapılmasına karşı çıkanlar bu kayıpları önleme adına hiçbir öneride bulunmuyorlar. o yüzden biz bu ufuksuz yaklaşımları ciddiye almıyoruz ve almayacağız. Geleceğin Türkiy‘sini oluşturmaya çalışacağız. Projenin güzergahını ormanların, göletlerin korunmasını ön planda tutarak planladık. Proje tamamlandığında dünya çapında bir rekora da imza atmış olacağız. Bu köprü herşeyiyle dünyada bir örnek teşkil edecek ve hepimiz gurur duyacağız.

Başbakan Erdoğan müteahhit firma ile yaptığı sözlü pazarlık sonrası projenin bitirilme tarihi ile ilgili yüklenici firmaların temsilecilerinden 29 Mayıs 2015 olarak söz aldı.

Başbakan’dan sonra kürsüyi çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek‘in konuşmasından satır başları:

Bu hizmetin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin maliyeti 3.5 milyar dolar olarak ifade edildi. Daha düne kadar bu ülke 1 milyon doları bulamıyordu. Rahmetli Turgut Özal bu para için yabancıların kapılarını çaldı. Türkiye bugün geldiği noktada sadece bir proje için 3.5 milyar dolar harcıyor. Eğer Türkiye‘nin geleceği garanti olmazsa kimse gelip bu yatırımları yapmaz, o yüzden bu projeler hayata geçiriliyor ise ülkenin geleceği aydınlıktır. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha büyük projeleri Türkiye devleti hayata geçirecektir. Türkiye devleti uzun bir süredir terör belası ile uğraşıyordu, terörün asıl amacı bu tarz projelerin önüne taş koymaktır. O yüzden Türk Milleti artık bu tarz oyunlara izin vermeyerek geleceğe umutla bakmalıdır.

Son olarak konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün konuşması:

Değerli misafirler, çok kıymetli mesai arkadaşlarım, sevgili vatandaşlarım bugün bu mutlu günde hep beraber bu büyük temel atma merasiminde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Bugün İstanbul‘un fethinin yıl dönümü. Fatih Sultan Mehmet‘i rahmetle anıyoruz. Bu şehri bizlere emanet etti. Bu şehir İstanbul sadece bizlerin göz bebeği değil. İstanbul bütün dünyanın göz bebeği. Dünyanın nadir şehirlerinden birisi. Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış büyük bir şehir. Dolayısıyla bu şehrin sorumluluğunu taşımak , hizmet etmek hepimiz için mutluluk kaynağıdır. Çok şükür ülkemiz Türkiye karanlık günleri geride bıraktı. Türkiye ile gurur duyuyoruz.

Bugün burada bu büyük temel atma vesilesiyle bir araya geldik. İstanbul tarihi boyunca bir çok büyük olaylara şahit olmuştur. Muhakkak ki bunların içinde bir çok önemli toplantılar olmuştur. Eminim ki ilerde üçüncü köprünün temel atma merasimi de önemli bir anı olarak her zaman hatırlanacaktır.

Birinci Köprü, bildiğiniz gibi Atatürk‘ün ismini taşıyor. İkinci Köprü İstanbul‘u bize armağan eden fetheden Fatih Sultan Mehmet‘in ismini taşıyor. Bu üçüncü köprü eminim ki herkesin zihninde vardır. Acaba bu köprünün ismi ne olacak diye. Biraz önce değerli başbakanımız o açıklamayı benim yapacağımın işaretini verdi.

Arkadaşlarımız hükümetimiz, hep düşünüldü konuşuldu neticede şu karara vardık ki. Üçüncü Köprü’nün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olsun.

Temel dualarla atıldı

Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının ardından yapılan dualarla Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temeli atıldı.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Ürdün’den Suriye’ye Hava Harekatı! Savaş Uçakları Bomba Yağdırdı
Genel

Ürdün’den Suriye’ye Hava Harekatı! Savaş Uçakları Bomba Yağdırdı

Ekim 28, 2026
Putin İlan Etti! Ukrayna’nın Kaybettiği Topraklar Rus Toprağı
Genel

Putin İlan Etti! Ukrayna’nın Kaybettiği Topraklar Rus Toprağı

Ekim 23, 2026
MSB’den Dikkat Çeken Açıklama! Türkiye Suudi Arabistan’a Asker Gönderecek Mi?
Genel

MSB’den Dikkat Çeken Açıklama! Türkiye Suudi Arabistan’a Asker Gönderecek Mi?

Ekim 16, 2026
Sonraki Haber

Hüseyin Çelik’ten 2 Ayyaş Sözüne Açıklık!

CHP’ye Kapatma Davası!

Aykut Kocaman’ın İstifası Kabul Edildi

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Sigaraya para vermek yerine 10 bin kitap aldı

9 yıl ago

Yaralı Filistinliyi öldüren İsrail askeri ev hapsine alındı

9 yıl ago

Manisa’da trafik kazası: 19 yaralı

11 yıl ago

FETÖ sanığı muhabir Parıldak hakim karşısında

9 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Görevden Alınan Oktay Saral Sessizliğini Bozdu! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kararı Sonrası Ne Dedi?

Emeklinin Beklediği Teklif TBMM’de! Kabul Edilirse Her Ay 25 Bin TL Alacaklar

Brezilya’da sandıktan İsrail karşıtlığı çıktı! Netanyahu’nun desteği de işe yaramadı

Gaziantep’te Dehşete Düşüren Anlar! Amcası Önce Yeğenini Vurdu Ardından Ölmesi İçin Başında Bekledi

Zonguldak’ta Korkunç Patlama! 3 İşçi Hayatını Kaybetti 5 Yaralı

Türkiye Ve Kanada’dan Tarihi Adım! Stratejik Ortaklık Dünyada Yankılandı

Gündem

Ürdün’den Suriye’ye Hava Harekatı! Savaş Uçakları Bomba Yağdırdı
Genel

Ürdün’den Suriye’ye Hava Harekatı! Savaş Uçakları Bomba Yağdırdı

Kanal5
Ekim 28, 2026
0

Ürdün savaş uçaklarının Suriye'nin güneyindeki Dera ilinin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarının ardından Şam yönetiminden peş peşe...

Kahramankazan Yeniden Refah Partisi Şehit Aileleri ve Gazileri Ağırladı

Kahramankazan Yeniden Refah Partisi Şehit Aileleri ve Gazileri Ağırladı

Ekim 28, 2026
Sincar Irak’ın Kontrolüne Geçti! Terörsüz Türkiye Süreci Terörsüz Bölge İle Taçlanıyor

Sincar Irak’ın Kontrolüne Geçti! Terörsüz Türkiye Süreci Terörsüz Bölge İle Taçlanıyor

Ekim 27, 2026
Görevden Alınan Oktay Saral Sessizliğini Bozdu! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kararı Sonrası Ne Dedi?

Görevden Alınan Oktay Saral Sessizliğini Bozdu! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kararı Sonrası Ne Dedi?

Ekim 27, 2026
Emeklinin Beklediği Teklif TBMM’de! Kabul Edilirse Her Ay 25 Bin TL Alacaklar

Emeklinin Beklediği Teklif TBMM’de! Kabul Edilirse Her Ay 25 Bin TL Alacaklar

Ekim 26, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Deprem Bölgesine Müjde! Kalıcı Konut Ve İş Yerlerinde Dev İndirim Fırsatı! Kasım 5, 2026
  • ABD Tarihinin İlk Müslüman Senatörü! Trump’a Ayar Verdi Eşine Duygusal Sözlerle Seslendi Kasım 5, 2026
  • ÇAMLIDERE’DE HİZMET SEFERBERLİĞİ! MEŞELER KÖYÜ’NE YENİ YEMEKHANE ALANI KAZANDIRILDI Kasım 3, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.