Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Genel

TBMM’de gergin saatler

Kanal5 Kanal5
Aralık 19, 2012
· Genel
0
0
PAYLAŞIM
0
GÖRÜNTÜLENME
PaylaşPaylaş

Mecliste gerilimi araya giren vekiller düşürdü. TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık arasında sert tartışma yaşandı. Birbirlerinin üzerine yürüyen Sakık ve Metiner’i diğer milletvetvekilleri ayırdı.

TBMM Genel Kurulu’nda devam eden 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde tartışma yaşandı. AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in kürsüde BDP’yi eleştirdi. Metiner, “PKK bugün bölgede silahlı bir vesayet rejimi kurmak istiyor ve büyük ölçüde bunu başarmış durumdadır. Kendisinden farklı düşünen her Kürt’ü imha edilmesi gereken bir düşman olarak gören örgüttür. Hadi Türk Mehmetler için ağlamıyorsunuz, Kürt Mehmetler’in hukukunu savununuz. Kürtlük adına ulus inşa etmek de bir başka düzeyde ırkçılıktır. Geçmişte ‘makbul Türk’ yaratılmak isteniyordu, şimdi de ‘makbul Kürt’ yaratılmak isteniyor” diye konuştu. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’ın oğlunun PKK saldırısında öldürüldüğünü kaydeden Metiner, “Ama O kürsüye çıktığında salonu terk edip gidiyorlar. Bu mu sizin demokrasi, özgürlük anlayışınız?” dedi.

Terörist başının “tekçi zihniyet” sahibi olduğunu belirten Metiner, “Tekçi zihniyete karşıysanız, ulu önder olarak kabul ettiğiniz Öcalan’ın bu zihniyetine neden tek bir laf etmiyorsunuz? Bu mu sizin özgürlük anlayışınız? Biz devletten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız, örgütten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız. Biz faili meçhullerle mücadele ederken, o faili meçhullerle adı anılanları yargı kararıyla Silivri’ye koyarken, yargıçlarımız, Abdullah Öcalan bile Ergenekon davasına sahip çıkarken, siz kalkıp bugün farklı şeyler söylüyorsunuz. Kürt Baasçılığı, Kürt faşizmine hep birlikte karşı çıkmamız lazım. Ergenekon, AK Parti hükümetinden rahatsızsa bunu anlamak mümkün. Ama Kürtlük adına birilerinin AK Parti’den tıpkı Ergenekoncular gibi rahatsızlık duyması manidardır. Biz bu ülkede Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla Çerkes’iyle herkesin hür ve eşit vatandaş olmasını sağlayacak demokratik bir cumhuriyetin mücadelesini verirken karşımıza Kürtlük adına ama tıpkı Ergenekoncuların ağzıyla düşmanlık eden bir grup çıkıyorsa, oturup düşünmemiz lazım. Eğer tekçi zihniyete karşı çıkıyorlarsa işte Öcalan’ın söyledikleri” diye konuştu.

SAKIK’TAN SERT CEVAP

Metiner’in konuşmasının ardından sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “Aslında cevap vermeye değer değilsin. Sen adisin, şerefsizlik etme” diyerek kürsüdeki bardağı eline alıp havaya kaldırdı. Bu sırada bardaktaki su yere döküldü.
Sakık’ın Metiner’e doğru yürümesi üzerine, Metiner de kürsüye doğru hareket etti. Birbirinin üzerine yürüyen Sakık ve Metiner’in arasına diğer milletvekilleri girdi.
Gerilim üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam birleşime ara verdi. Bu sırada Sakık, Metiner’e, “Terbiyesiz adam seni, edepsiz adam’ diye bağırdı. Metiner de Sakık’a, “Sen edepsizin daniskasının” karşılığını verdi. Sakık’ın Metiner’e, “Yalakalık yapıyorsun, insan değilsin sen” demesi üzerine Metiner, “İnsan kasabısın sen” diye bağırdı.

BAHÇEKAPILI VE KAPLAN’IN TARTIŞMASI

Bu sırada AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan arasında da bir tartışma yaşandı. Kaplan, BDP sıralarının önüne giden Bahçakapılı’ya, “Terbiyesizlik etme. Kadın dediğin akıllı olur” diye bağırdı. Bunun üzerine AK Parti’li milletvekilleri BDP sıralarına doğru yöneldi. Sırrı Sakık da Kaplan ile Bahçakapılı’nın arasına girerek tartışmayı önlemek istedi. Sakık, Kaplan’ı koluna girerek arka sıralara doğru götürdü.

“SEN HADEP’İN, EN SONUNDA DA AKP’NİN GÜNAHISIN”

Verilen aranın ardından kürsüye gelen Sakık, Metiner’in Meclis’e geldiği günden beri kürsüdekilere laf attığını savunarak, “Ben sizi vicdana davet ettim, şiddete davet etmedim. ‘Bu akşam gidin anne baba olarak, eşinize çocuklarınıza bakarak Uludereki anne babaların ruh halini düşünün’ dedim. Empati yaparak sorunları çözebiliriz. Arınç bir empati yaptı, bunu söyledim” dedi.
Metiner’in geçmişte kapatılan HADEP’in Genel Başkan Yardımcısı olduğunu belirten Sakık, “Kendisiyle uzun yıllar birlikte siyaset yapmışız, evimizin kapısını kendisine açmışız. Böyle bir hukukumuz var. Eşimiz ve çocuklarımız ona hizmet etmiştir” dedi. Metiner’in sözleri üzerine Sakık, “Senin Kürtlükle hiçbir alakan yok” diye bağırdı.

BDP bugün neyi savunuyorsa, HADEP, DEP, DEHAP döneminde de aynı şeylerin savunulduğunu söyleyen Sakık, “DEP, HADEP, DEHAP nasıl kapatılmışsa nedenleri bellidir ve BDP o mirası omuzlarında taşıyarak gidiyor. Siz geldiğinizde o partinin ne olduğunu bilmiyor muydunuz? Siz beni iyi tanırsınız. Hayatım boyunca şiddete övgü yağdıran bir vekil değilim. Şiddete maruz kalmış bir insanım. Şiddete maruz kalmış bir ulusun evladıyım ve o ulusun özgürlük mücadelesini sürdürüyorum” diye konuştu.

Metiner’in, “PKK’nın yarattığı Uludereler” ifadesini kullandığını belirten Sakık, “Yani PKK Uludere yarattıysa devletin de Uludere yaratma, intikam alma gibi bir hesabı var mı? Hukuk devletinde bunu nasıl savunabilirsiniz?” dedi.

Metiner’in ‘Kürt baasçılığı, Kürt faşizmi’ ifadelerini de kullandığını hatırlatan Sakık, “El vicdan ya. Ezilen bir halkın çocuklarıyız. Senin annen baban da belki halen Türkçe bilmiyorlar. Bizim mücadelemiz bir ulusun uğradığı zulme karşıdır. 10 bin insanı tutuklayıp adına faşizm demiyorsunuz, ‘Kürt halkı’ deyince faşizm diyorsunuz. Aslında faşizmin en daniskası sizin politikalarınızdır” diye konuştu.

Padişahların kendisini alkışlayan dalkavukları olduğunu ifade eden Sakık, “Ama hiçbir padişah o alkışlarla çok yaşamadı. Sen HADEP’in günahısın, bizim günahımızsın. Sen en sonunda AKP’nin bir günahısın” dedi.

METİNER: “SİZE GÜVENMEKLE HATA ETMİŞİM”

Sakık’a cevap vermek için kürsüye gelen Metiner, HADEP’e ısrarla çağrıldığını belirterek, “Yapılan bu ısrarlı çağrıya ‘evet’ dedik. Bu günahsa günah. Size güvenmekle hata etmişiz meğer. O dönemde sizin de hangi nedenle partiye alınmadığınızı burada anlatacak değilim. Yüreğiniz yetiyorsa söylediklerim ortada, buyurun tartışalım. O günkü HADEP’te genel başkanın konuşma metnini kaleme alan kişiyim ben. ‘Tek devlet, ortak vatan, tek bayrak, tek resmi dil’ diyorduk. Bugün de aynı şeyi savunuyorum. Ama bugün BDP grubunun durduğu yer, dün HADEP’in durduğu yer değildir” diye konuştu.
Konuşmasında ‘Kürt faşizmine, Kürt baasçılığına birlikte karşı çıkalım’ dediğini kaydeden Metiner, “Ne var bunda? PKK’nın uyguladığı şiddet politikalarının faşizmden farklı bir anlamı var mı? Dün JİTEM’in yaptığını bugün PKK yapıyorsa bu faşizmin dik alasıdır” dedi.
Uludere’nin yüreklerinde bir yara olduğunu belirten Metiner, “Faillerini ortaya çıkartacak, hesabını da soracağız. Bugüne kadar hiç birşeyin üstünü örtmedik. Ama PKK, kundakta Kürt bebelerini öldürdüğünde niçin tek kelime eleştiri getirmiyorsunuz? Kendiniz için sınırsız demokrasi isteyeceksiniz ama başkalarının özgürlüklerini tahdit eden PKK’ya karşı tek kelime etmeyeceksiniz” diye konuştu.
Metiner’in bu sözleri AK Parti grubu tarafından alkışlandı.

Kendisinin de bir Kürt olduğunu belirten Metiner, “Sırrı Sakık gibilerden bin kere daha Kürt’üm. Ama Sırrı Sakık Kürt’se, ben Kürt olmamayı tercih ediyorum” dedi. Sakık, Metiner’in bu sözlerine gülerek ve alkışla karşılık verdi.
Metiner’in ardından kürsüye gelen BDP Grup Başkanvekili Pervin buldan ise, Metiner’in Abdullan Öcalan’a hakaret ettiğini belirterek, “3.5 milyon insanın ‘benim irademdir’ dediği bir insandır ve o imzalar TBMM çatısı altındadır. Hakaret ettiğiniz Kürt halkının ekmediğini yediniz, suyunu içtiniz. Hepsi size zehir zıkkım olsun” diye konuştu.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Sığınak delici TOLUN P göreve hazır! 1 metre kalınlığındaki güçlendirilmiş betonu deliyor
Genel

Sığınak delici TOLUN P göreve hazır! 1 metre kalınlığındaki güçlendirilmiş betonu deliyor

Ağustos 8, 2026
7 Şirkete Kayyum Atandı! Milyonluk Vatandaşlık Vurgunu Ortaya Çıktı
Genel

7 Şirkete Kayyum Atandı! Milyonluk Vatandaşlık Vurgunu Ortaya Çıktı

Ağustos 5, 2026
ABD’de günlük Kovid-19 vaka sayısı rekor artışla 50 bini geçti
Genel

ABD’de günlük Kovid-19 vaka sayısı rekor artışla 50 bini geçti

Temmuz 2, 2020
Sonraki Haber

Bedelli teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu

BM’den İsrail’e çağrı: Tehlikeli yoldan dön

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden Erdoğan’a teşekkür

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete’de

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete’de

6 yıl ago

Milyarder yatırımcıdan sanal para birimi uyarısı

9 yıl ago
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a saldırıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a saldırıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı

6 yıl ago

Bir hayal daha gerçek oluyor

13 yıl ago

Kategoriler

  • Abdulkadir Ünal
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Gaziantep’te Mide Bulandıran Denetim! Tam 703 Kilo..Yakalanmasalar Bunları Vatandaşa Yedireceklerdi

Köyüne Uçakla Gelmişti Şimdi 430 Metrelik Pisti Oldu

Gaziantep’te Dolandırıcılara Özel Harekat Destekli Operasyon! Çok Sayıda Gözaltı Var…

Otomobil 150 Kilometre Hızla Çarptı! 100 Metre Savrulan ATV Sürücüsünün Feci Sonu

7 Şirkete Kayyum Atandı! Milyonluk Vatandaşlık Vurgunu Ortaya Çıktı

Belediyelerde Hesaplar Tutmadı! 9 Büyükşehirden Özgür Özel’e Şok

Gündem

Müslüman ülkelerin NATO’su kuruluyor! Türkiye Suudi Arabistan ve Pakistan’dan üçlü savunma kalkanı
Siyaset

Müslüman ülkelerin NATO’su kuruluyor! Türkiye Suudi Arabistan ve Pakistan’dan üçlü savunma kalkanı

Kanal5
Ağustos 8, 2026
0

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği günübirlik çalışma ziyareti kapsamında, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında bölgesel güvenlik...

Binlerce Aile Ev Sahibi Oluyor! Gaziantep’te Konut Projelerinde Yeni Bir Sayfa Açıldı

Binlerce Aile Ev Sahibi Oluyor! Gaziantep’te Konut Projelerinde Yeni Bir Sayfa Açıldı

Ağustos 8, 2026
Sığınak delici TOLUN P göreve hazır! 1 metre kalınlığındaki güçlendirilmiş betonu deliyor

Sığınak delici TOLUN P göreve hazır! 1 metre kalınlığındaki güçlendirilmiş betonu deliyor

Ağustos 8, 2026
Gaziantep’te Mide Bulandıran Denetim! Tam 703 Kilo..Yakalanmasalar Bunları Vatandaşa Yedireceklerdi

Gaziantep’te Mide Bulandıran Denetim! Tam 703 Kilo..Yakalanmasalar Bunları Vatandaşa Yedireceklerdi

Ağustos 8, 2026
Köyüne Uçakla Gelmişti Şimdi 430 Metrelik Pisti Oldu

Köyüne Uçakla Gelmişti Şimdi 430 Metrelik Pisti Oldu

Ağustos 6, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Müslüman ülkelerin NATO’su kuruluyor! Türkiye Suudi Arabistan ve Pakistan’dan üçlü savunma kalkanı Ağustos 8, 2026
  • Binlerce Aile Ev Sahibi Oluyor! Gaziantep’te Konut Projelerinde Yeni Bir Sayfa Açıldı Ağustos 8, 2026
  • Sığınak delici TOLUN P göreve hazır! 1 metre kalınlığındaki güçlendirilmiş betonu deliyor Ağustos 8, 2026

Kategoriler

  • Abdulkadir Ünal
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır.

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.