Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Kültür

Istanbul Photo Awards 2020’de ödül alan Pretty’ye göre yarışma foto muhabirliğine büyük katkı sunuyor

Kanal5 Kanal5
Ocak 25, 2021
· Kültür
0
Istanbul Photo Awards 2020’de ödül alan Pretty’ye göre yarışma foto muhabirliğine büyük katkı sunuyor
PaylaşPaylaş

Anadolu Ajansının (AA) 2020’de düzenlendiği uluslararası haber fotoğraf yarışması Istanbul Photo Awards 2020‘de spor dalında birincilik ve ikincilik ödüllerini kazanan Avustralyalı fotoğrafçı Adam Pretty, yarışmanın “foto muhabirliğine büyük katkı” yaptığını söyledi.

Pretty, yarışmayla ilgili izlenimlerini ve fotoğrafçılığa dair deneyimlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Adam Pretty, Avustralyalı Amy Dunlop ve Finlandiyalı Katariina Rahikainen’in “nefes kesen” kaya tırmanışına ait 10 fotoğrafla spor kategorisinde birincilik, Japon Paralimpik Hitomi Onişi ve Sayaka Murakami’yi konu edinen 10 fotoğrafıyla da aynı kategoride ikincilik ödülünün sahibi olmuştu.

Ödüllü fotoğraflarının olimpik sporlarla ilgili olduğunu işaret eden Pretty, “Fotoğraflar, maalesef ertelenen olimpiyatları konu alacaktı. Kaya tırmanışı ilk kez olimpik spor kapsamına alınmıştı. Hikayenin tüm amacı, olimpiyatlara hazırlanan sporcuları çekmeye çalışmaktı.” dedi.

Pretty, kendisine birincilik ödülünü getiren fotoğrafların çekimlerinin hazırlık sürecine atıfta bulunarak, geçen yıl verdiği resimler konusunda çok özgür olduğunu, çalıştığı şirket Getty Images ve müşterilerle güven inşa etmesinin biraz zaman aldığını aktardı.

Hem sporcu hem de fotoğrafçı olarak kaya tırmanışı tutkunu olduğunu aktaran Pretty, “Bu yüzden fırsatım olduğunu hatırladım, tırmanma hikayesini çekmem gerektiğini düşündüm.” diye konuştu.

Pretty’nin fotoğrafçılık geçmişi lise yıllarına uzanıyor

Pretyy, 10 yıldır Çin, Avustralya ve Japonya’da bizzat kaya tırmanışı yaptığına dikkati çekerek, foto muhabirliği geçmişinin genç yaşlarına kadar gittiğini ve kaya tırmanışı eğitimlerini çekmeye daha sonra karar verdiğini söyledi.

Lise yıllarında fotoğrafçı olmaya karar verdiğini söyleyen Pretty, “Sanat ve çizimle gerçekten ilgileniyordum. Sonra tesadüfen fotoğrafla ilgilenmeye başlayıp fotoğrafçılığa aşık oldum. Karanlık odaya girmek, insanlarla tanışmak, insanlarla konuşmak, fotoğraflarla bir hikaye anlatmaya çalışmak bir anda ilgimi çekti. Annemin çamaşırhanesinde kendi karanlık odamı kurdum. Ve o zamandan beri yaptığım neredeyse tek şey bu.” ifadelerini kullandı.

Pretty, fotoğraf çekmek için olaylara tanık olunması gerektiğini kaydederek şöyle devam etti:

“Olayın ya da hikayenin ardından öğrenemezsiniz ya da soru soramazsınız. Bence fotoğraf kesinlikle gazeteciliğin saf ve tarafsız bir formu, çünkü orada olmanız gerekiyor ve değilseniz onu telafi etmek veya hikayeyi doğru bir şekilde anlatmak için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Gazetecilik için haber yapıyorsanız, öykünün her iki tarafını da anlatmaya çalışmak ve ele aldığınız durum hakkında tarafsız davranmak konusunda gerçekten dikkatli olmanız gerekir.”

Fotoğrafçı en iyi anları yakalamak için teknik becerilere hakim olmalı

Ödüllü fotoğrafçı Pretty, bir fotoğrafçının en iyi anları yakalamak için teknik becerilere hakim olması gerektiğine inandığını vurgulayarak, “Teknik becerileriniz üst düzeydeyse, hızlı ve beklenmedik bir şekilde bir şey olursa, onu kaçırmazsınız. Ve bunun da önemli olduğunu düşünüyorum, senaryodan bir şeyler çıktığında ve gerçekten beklenmedik bir şey olduğunda, hazır olmanız ve fırsatı en iyi şekilde değerlendirecek becerilere, konumlandırmaya ve bilgiye sahip olmalısınız.” diye konuştu.

Fotoğrafçılıkta sahip olduğu fikirleri hayatına da yansıtan Pretty, “Bence genel olarak fotoğrafçılık; benim hayatımın hikayesi, elde edilen küçük şansları büyük fırsatlara çevirmek ve bu konumda olunduğu için ne kadar şanslı olduğunu anlamak.” dedi.

Güzel, çarpıcı bir fotoğraf için basit bir formül olmadığını söyleyen Pretty, içeriğin ve teknik özelliklerin sıra dışı bir fotoğraf çekmek için yeterli olmayabileceğini belirterek, “İyi, akılda kalıcı ve çarpıcı bir fotoğraf çekmek için birçok farklı etkene ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Pretty, dikkat ettiği ilk şeyin, çekeceği nesneye karar verdikten sonra mümkün olan en iyi arka planı bulmak olduğunu belirterek anlatmaya çalıştığı hikayeyi düşündüğünü ve sonra o an için kendini en iyi yere konumlandırıp beklediğini belirtti. Öte yandan Pretty, daha kişisel şeyler üzerinde çalışırken, o işe daha fazla kafa yorduğunu ve “katmanlarla bir resim oluşturmaya” çalıştığını söyledi.

İyi bir fotoğraf çekmek için ekipmanın önemine işaret eden Pretty, “Ama bence en önemli unsur fotoğrafçıdır. Orada fotoğrafçının, eğitimi, deneyimi, gördükleri, bir işe ya da konuya nasıl yaklaştığı, hepsi bir araya geliyor. Yani her şeyin bir kombinasyonu olabilir diye düşünüyorum.” dedi.

“Fotoğrafçılara Istanbul Photo Awards’a katılmalarını tavsiye ediyorum”

Pretty, dünyanın her yerinden fotoğrafçıların Istanbul Photo Awards 2021’e katılmalarını tavsiye ederek, “İstanbul merkezli olması nedeniyle Avustralya’da, Amerika’da ya da herhangi bir yerdeki bir yarışmadan farklı olacaktır. Bu yüzden bir farkınız var sanırım.” ifadesini kullandı.

Istanbul Photo Awards 2021’i fotoğrafçılara yönelik “bir isim yapmanın harika bir yolu” olarak nitelendiren Pretty, yarışmanın, çok iyi bir organizasyon olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Kendini geliştirmek isteyen foto muhabirlerine tavsiyeler

Pretty, kendilerini geliştirmek isteyen foto muhabirine, diğerlerinden olabildiğince çok farklı görüş almalarını ve eleştiriye açık olmalarını önererek şöyle devam etti:

“Foto muhabirine gerçekten tavsiye edeceğim şey, işinizi olabildiğince çok insanın önüne getirin, onların geri dönüşlerini alın. Ben de öyle yaptım. Eleştirileri duymak istiyorum, insanların çalışmalarım hakkında ne düşündüğünü görmek istiyorum. Sert bir eleştiriyse, ‘Tamam, biliyor musun, gelecek yıl daha çok çalışacağım.’ deyin. Siz de bilirsiniz, yapıcı özeleştiri yapmak gerçekten zordur.”

Pretty foto muhabiri adaylarına tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

“Denerseniz ve düşünürseniz, her şeyin üstesinden geldiğiniz bir seviyeye ulaşırsınız, ondan sonrası zaten yokuş aşağı gitmek gibi kolaydır. İşlerinizi mümkün olduğunca çok insana gösterin ve onları dinleyin, insanların söylediklerini tam olarak yapmak zorunda değilsiniz. Kendi fikriniz var fakat çok daha fazlasını öğreneceğinizi ve diğer insanlara da bunu yapma fırsatı vereceğinizi düşünüyorum.”

Pretty, foto muhabirliğine sosyal medyadaki artan eğilimle ilgili de “Bunun biraz tehlikeli olabileceğini düşünüyorum. Bilirsiniz, doğru olmayabilecek veya belli bir perspektiften anlatılabilecek hikayeleri öne çıkarabildiğiniz için, eğer bir fikriniz varsa ve bunu bir şekilde öne çıkarmak istiyorsanız, kimse onun doğruluğunu kontrol etmeden yapabilirsiniz.” dedi.

Pretty, yine de meselenin olumlu tarafına odaklanarak, sosyal medyanın fotoğrafçılık ve foto muhabirliği açısından olumlu sonuçlarından bahsetti.

Pretty, “Elbette tehlikeli ama sosyal medya, fotoğrafçılığı çok daha erişilebilir hale getirdi. Ve bu nedenle, medyanın hangi formu olursa olsun fotoğrafçılığa çok daha fazla istek var. İnsanlar sadece telefona bakmakla kalmıyor. Herkes giderek daha fazla fotoğraf kullanıyor. Oysa eskiler, ‘Fotoğraf öldü” derdi.” diye konuştu.

Adam Pretty sözlerini “Sosyal medya, daha fazla insanı fotoğrafçılığa yakınlaştırdı. Görsel uyarılma ve fotoğrafçılığa ihtiyacı daha da büyüttü. Bu yüzden, özellikle fotoğrafçılıkla hayatınızı kazanmaya çalışıyorsanız, bunun sizin için yararlı olduğunu ve geleceğin parlak olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu

Istanbul Photo Awards 2021 için başvurular 18 Mart’a kadar devam edecek. Profesyonel fotoğrafçılar, www.istanbulphotoawards.com adresinde Single News, Story News, Single Sports, Story Sports, Story Portrait, Story Daily Life kategorilerinde çalışmalarını sunabilirler.

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Gordion Sahipsiz Kaldı: Başkentin UNESCO mirasına ulaşım yok!
Ankara

Gordion Sahipsiz Kaldı: Başkentin UNESCO mirasına ulaşım yok!

Temmuz 10, 2026
Ankara Türk Dünyasının Ortak Hafızası Olmaya Aday
Ankara

Ankara Türk Dünyasının Ortak Hafızası Olmaya Aday

Haziran 26, 2026
KAZAK ŞAİR SÜLEYMENOV’UN DOĞUMUNUN 90. YILI DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Kültür

KAZAK ŞAİR SÜLEYMENOV’UN DOĞUMUNUN 90. YILI DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Mayıs 16, 2026
Sonraki Haber
Rusya’dan Navalnıy gösterilerini destekleyen paylaşımları nedeniyle ABD’ye protesto notası verildi

Rusya’dan Navalnıy gösterilerini destekleyen paylaşımları nedeniyle ABD’ye protesto notası verildi

İGDAŞ’tan geciken doğal gaz faturalarına taksit

İGDAŞ’tan geciken doğal gaz faturalarına taksit

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki: Gelmiş geçmiş bütün hükümetlerden başarılıyız

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki: Gelmiş geçmiş bütün hükümetlerden başarılıyız

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Adana’da yakalanan DEAŞ’lı iki şüpheli örgütün yönetim kadrosundanmış

10 yıl ago

Boko Haram Nijer’e saldırdı

12 yıl ago

Bilim insanlarından dünya mirasında 100 yıllık keşif

12 yıl ago
Anavatan Partisi Genel Başkanı Çelebi’den Destici’ye ziyaret

Anavatan Partisi Genel Başkanı Çelebi’den Destici’ye ziyaret

6 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

Gündem

Kahramankazan Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine Burs Desteği
Ankara

Kahramankazan Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine Burs Desteği

Kanal5
Eylül 15, 2026
0

Kahramankazan Belediyesi, 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte gençlerin eğitim hayatlarına katkı sağlamak amacıyla yürüttüğü burs desteğine...

Haymana’da Toplu Açılış! Hitit Doğa Parkı Ve Tarihi Yapılar Hizmete Açıldı

Haymana’da Toplu Açılış! Hitit Doğa Parkı Ve Tarihi Yapılar Hizmete Açıldı

Eylül 15, 2026
Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Eylül 8, 2026
Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Eylül 8, 2026
OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Eylül 2, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Kahramankazan Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine Burs Desteği Eylül 15, 2026
  • Haymana’da Toplu Açılış! Hitit Doğa Parkı Ve Tarihi Yapılar Hizmete Açıldı Eylül 15, 2026
  • Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi Eylül 8, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.