Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Kültür

Oscar töreninde Trump’a tepkiler dikkati çekti

Kanal5 Kanal5
Şubat 27, 2017
· Kültür
0
PaylaşPaylaş

ANKARA

ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen 89. Oscar ödül töreninde ABD Başkanı Donald Trump‘ın 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesi ve göçmenler hakkındaki sözlerine yönelik tepkiler dikkati çekti.

“Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü”nü kazanan İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Trump’ın başkanlık kararnamesini protesto etmek için törene katılmadı. “The Salesman” adlı filmi ile ödül kazanan Farhadi, uzaya çıkan ilk İranlı kadın Anousheh Ansari vasıtasıyla törene katılanlara mesaj gönderdi.

İkinci kez ödül almaktan duyduğu onuru ifade eden Farhadi, “Bu akşam sizinle orada olmadığım için üzgünüm. Orada bulunmamamın nedeni, göçmenlerin ABD’ye girişini yasaklayan insanlık dışı yasalarla saygısızlığa uğrayan ülkemin halkına ve diğer 6 ülke halkına duyduğum saygıdan dolayıdır.” mesajını yolladı.

Farhadi, dünyayı “biz ve düşmanlarımız” kategorilerine ayırmanın korku duygusunu körükleyeceğini kaydederek “Bunlar saldırganlık ve savaş için yanıltıcı gerekçelerdir. Bu savaşlar zaten saldırıya maruz kalan ülkelerde demokrasi ve insan haklarına engel teşkil eder.” ifadesini kullandı.

İranlı yönetmen Farhadi’nin yanı sıra “Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü”ne aday gösterilen tüm sinemacılar ortak bir mesaj paylaştı. Mesajda, “Bugün ABD’de ve birçok ülkede halk arasında ve özellikle siyasetçiler arasında gördüğümüz fanatik ve milliyetçi havadan rahatsız olduğumuzu belirtiyoruz.” sözlerine yer verildi.

Oscar adayları mavi kurdele taktı

Törene katılan birçok oyuncu da Trump yönetiminin son dönemdeki söylemlerini ve kararlarını protesto için mavi kurdeleler taktı.

Kurdeleyi takanlar arasında “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” adayı Ruth Negga ve “En İyi Film Ödülü”nü alan “Moonlight” filminin yönetmeni Barry Jenkins de yer aldı.

Amerikan Sivil Halklar Birliğini (ACLU) desteklemek ve Trump’ın seyahat yasağını eleştirmek için takılan kurdeleler, ACLU’nun “ACLU ile birlikte dur” kampanyasının sembolü olarak biliniyor. Trump’ın 7 ülkeye uyguladığı seyahat yasağına karşı ilk yasal mücadeleyi ACLU başlatmıştı.

Kimmel’ın mesajı sosyal medyada

Ödül törenini sunan televizyon programcısı Jimmy Kimmel’ın Trump ile ilgili sosyal medya mesajı da Oscar törenlerinden akılda kalanlar arasındaydı.

“Tören başlayalı iki saat oldu ve Donald Trump hala bizimle ilgili tweet atmadı. Endişelenmeye başlıyorum.” diyen Kimmel, cep telefonundan Twitter’a girerek Trump’a mesaj yazdı.

Kimmel’ın “Selam, uyanık mısın?” mesajı 15 dakika içerisinde 164 bin kez paylaşılarak, ünlü komedyenin en çok paylaşılan mesajı oldu.

Sosyal medya mesajı birkaç saat içinde kullanıcılar tarafından 235 bin kez paylaşıldı ve 429 bin beğeni aldı.

Trump karşıtları töreni protesto etti

Oscar törenine katılan ünlülerin Trump karşıtı gösterilerinin yanı sıra Trump destekçileri de Los Angeles’ta “Oscar karşıtı” protesto düzenledi.

“Amerika’yı Tekrar Büyük Yap” sloganı yazan pankartlar taşıyan göstericiler Hollywood yıldızlarını “kibirli ve ikiyüzlü” olmakla suçladı. Trump destekçileri, Hollywood’a karşı boykot çağrısında bulundu.

Ünlü oyuncuların protestoları

1929’dan beri düzenlenen, her yıl televizyonlardan milyonlarca kişinin izlediği ve sinema endüstrisinin en prestijli ödüllerinin verildiği Oscar törenleri daha önceki yıllarda da birçok kez protestolara sahne olmuştu.

Geçen yıl “En İyi Yönetmen” ödülünü “The Revenant” filmi ile kazanan Meksikalı yönetmen Alejandro G. Inarritu, o dönem ABD başkanlığına adaylığını açıklayan Trump’ı Meksikalılar hakkındaki “tecavüzcüler ve katiller” sözlerinden dolayı eleştirmişti.

Inarritu, ödül töreninde yaptığı konuşmada Trump’ı kastederek “Bu kadar zengin olmak ve bu kadar kötü olmak… Sahip olduğu tek şey para olan fakir adam bu ve işte hepimizin alması gereken ders de bu.” demişti.

İrlanda asıllı Amerikalı aktör ve film yapımcısı Micheal Moore, 2003’te “Bowling for Columbine” isimli yapımı ile “En İyi Belgesel Film” ödülünü aldığında yaptığı konuşmada dönemin ABD Başkanı George Bush’u eleştirmişti.

Moore, Bush’u ve ABD’nin Irak işgalini kastederek “Uyduruk zamanlarda yaşıyoruz. Biz uyduruk seçim sonuçlarının uyduruk bir başkanı seçtiği yerde yaşıyoruz. Biz, bir adamın bizi sebepleri uyduruk olan bir savaşa gönderdiği bir zamanda yaşıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Hollywood’un ünlü isimlerinden Tim Robbins ve Susan Sarandon da 1993 Oscar töreni sırasında sunucu olarak ortak konuşma yapmışlardı.

Robbins ve Sarandon, HIV taşıyıcısı olan 226 Haitilinin Guantanamo hapishanesinde tutulmasını protesto etmiş ve ABD yönetimine HIV taşıyıcısı olmanın bir suç olmadığını kabul etmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

1978’de yapımcılığını yaptığı “Filistinli” belgeseliyle tanınan Vanessa Redgrave, “Julia” filmindeki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü kazandıktan sonra yaptığı konuşmada, Filistin hakkındaki belgeseline tepki gösteren Yahudileri hedef almıştı.

Redgrave, kendisine tepki gösterenleri “bir avuç siyonist kabadayı” şeklinde nitelendirmişti.

Oyuncu Bert Schneider ise 1974’teki Oscar töreninde “En İyi Belgesel Film” ödülünü kazandıktan sonra Vietnam savaşı hakkında bir konuşma yapmıştı.

Schneider, konuşmasında Vietnam hükümetinin Paris’teki barış görüşmelerine gönderdiği delegasyonun başkanı Dinh Ba Thi’nin mektubunu okuyarak barış çağrısında bulunmuştu.

Hollywood yıldızlarından Marlon Brando da 1973 yılında “Baba” filmindeki rolüyle “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandığında Oscar törenlerini boykot ederek yerine Amerikan yerlisi olan aktivist Sacheen Littlefeather’i göndermişti.

Littlefeather, Brando’nun yerine ödülü reddederek Amerikan yerlilerinin filmlerde ve televizyonda olumsuz yansıtıldığını vurgulayarak ABD yönetiminin Amerikan yerlileri ile yaptığı anlaşmaları yerine getirmediği için eleştirmişti.

Muhabir: Uğur Çil-Şerife Çetin

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

Gordion Sahipsiz Kaldı: Başkentin UNESCO mirasına ulaşım yok!
Ankara

Gordion Sahipsiz Kaldı: Başkentin UNESCO mirasına ulaşım yok!

Temmuz 10, 2026
Ankara Türk Dünyasının Ortak Hafızası Olmaya Aday
Ankara

Ankara Türk Dünyasının Ortak Hafızası Olmaya Aday

Haziran 26, 2026
KAZAK ŞAİR SÜLEYMENOV’UN DOĞUMUNUN 90. YILI DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Kültür

KAZAK ŞAİR SÜLEYMENOV’UN DOĞUMUNUN 90. YILI DOLAYISIYLA ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Mayıs 16, 2026
Sonraki Haber

UEFA Başkanı Ceferin’den Trump’a uyarı

‘200 bin Suriyeli çocuk, çocuklarımızla aynı eğitimi paylaşıyor’

Kuzey Kore’de yeni infaz iddiası

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Siyaset Analizi’nin Konuğu Haluk İpek

12 yıl ago

Cumhurbaşkanı Gül, Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi

13 yıl ago
ABD’nin Irak işgaline imkan tanıyan yetkiyi iptal etmeyi amaçlayan tasarı Temsilciler Meclisinden geçti

ABD’nin Irak işgaline imkan tanıyan yetkiyi iptal etmeyi amaçlayan tasarı Temsilciler Meclisinden geçti

5 yıl ago
Şehit askerin ailesi evlerinin bir odasını oğullarının hatıralarıyla donattı

Şehit askerin ailesi evlerinin bir odasını oğullarının hatıralarıyla donattı

6 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

İsrail Savunma Bakanı’ndan Küstah Sözler! Çelik Yelek Giyip Türkiye’yi Hedef Aldı

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Bombası! SGK Uzmanı İsa Karakaş Kulis Bilgisini Açıkladı

Gündem

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi
Dünya

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Kanal5
Eylül 8, 2026
0

Kuzey Kore'den düşmanlarına gözdağı niteliğinde bir savunma hamlesi daha geldi. Pyonyang yönetimi, 5 bin tonluk nükleer kapasiteli...

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Eylül 8, 2026
OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Eylül 2, 2026
Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Ağustos 29, 2026
Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Ağustos 29, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi Eylül 8, 2026
  • Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları… Eylül 8, 2026
  • OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI Eylül 2, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.