Canlı Yayın
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Kültür
  • Yaşam
  • Gaziantep
  • Ankara
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
Ana Sayfa Siyaset

‘Bırakın merkezi, daha illerde çift başlılık çıkacak’

Kanal5 Kanal5
Şubat 5, 2017
· Siyaset
0
PaylaşPaylaş

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin, “Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olduğunda, cumhurbaşkanını kim temsil edecek illerde? Vali mi temsil edecek, üyesi olduğu partinin il başkanı mı temsil edecek? Diyorlar ya ‘Çift başlılık olmaz’, buyurun size çift başlılık daha işin başında. Daha illerde başladı, bırakın merkezi, daha illerde çift başlılık çıkacak.” dedi.

Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, partisinin il ve ilçe başkanlarının katılımıyla Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı‘na katıldı. Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmaya, “Beni dikkatle dinlemenizi istiyorum. Önümüzde bir referandum var, bu referandum bir siyasi partinin seçimi değildir, siyasi partiler seçime girmiyorlar. Heyecanınızı anlıyorum ama heyecanı akılla kontrol edeceğiz. Ne söylediğimizi, nasıl söylediğimizi çok iyi kontrol edeceğiz.” diyerek başladı.

Türkiye’de demokrasinin oylanacağını, burada sadece CHP’nin değil, bütün siyasi partilerin, partili-partisiz bütün vatandaşların, çiftçilerin, esnafın, gazetecilerin, yazarların, aydınların, avukatların sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, düşünceler, görüşler, inançlar, kimlikler, yaşam tarzları farklı olsa da Türkiye’de huzur içinde, kardeşçe yaşamak istediklerini söyledi.

Bu referandumun çok önemli bir değerinin olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Heyecanımızı akılla dengeleyeceğiz. Nerede ne konuştuğumuzu, nasıl konuştuğumuzu çok iyi bileceğiz. Neden, hangi gerekçeyle böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyuldu? Bunu sokaktaki vatandaşımıza çok iyi anlatmak zorundayız. Bilgiyle, birikimle anlatmak zorundayız. ‘Sen evet diyosun, ben hayır diyorum.’ diye bir kavga asla olmamalı. Her insanın görüşüne değer vermeliyiz. O nedenle sorumluluğumuz fazladır. Birlikte düşünerek söz söyleyeceğiz. Düşünerek vatandaşlarımızın sandığa gitmesini isteyeceğiz. Gideceksiniz ev ziyaretleri yapacaksınız, kahvelere, köylere gideceksiniz, mahallelerde muhtarlarla görüşeceksiniz, onlara soracağınız ilk soru şu olmalı, ‘Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti’nde taraflı mı olmalı tarafsız mı olmalı?’ Emin olun bu ülkenin halkının yüzde 99’u ‘Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı.’ diyecek. Neden? Çünkü cumhurbaşkanının tarafsızlığı devletin sigortasının garantisidir.”

Kılıçdaroğlu, bir ülkede siyasi partiler arasında görüş ayrılıkları, çatışma çıkması durumunda bunları bir araya getirecek olanın cumhurbaşkanı olduğuna işaret ederek, bu anayasa değişikliğinin bu sigortayı tümüyle devre dışı bıraktığını savundu.

“Sigortasız devlet olmaz”

“Evinizde, mahallede elektrikler söndüğünde önce sigortaya bakarsınız. Sigortasız bir devlet olmaz.” diyen Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının, bir partinin genel başkanı olduğunda “cumhurun başkanı” olamayacağını ifade etti.

Cumhurun 80 milyon vatandaş anlamına geldiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, 80 milyonu temsil eden cumhurbaşkanının, arabasında Türk bayrağı taşıdığını hatırlatarak bu bayrağı başbakanın, ana muhalefet partisi genel başkanının, genelkurmay başkanının taşıyamadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, Türk bayrağını, devleti temsil eden cumhurbaşkanı, vali ve büyükelçilerin taşıdığını anımsattı.

“Parti genel başkanı tarafsız davranamaz”

Anayasa değişikliğiyle, cumhurbaşkanının aynı zamanda bir partinin de genel başkanı olacağını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Olmaz, yanlıştır. Bunu vatandaşlarımıza kavga etmeden, bilgiyle, birikimle anlatacaksınız. Yurt sevgisini nasıl içselleştirdiğimizi onlara göstereceksiniz, bayrak sevgisini nasıl gördüğümüzü onlara anlatacaksınız. Bir cumhurbaşkanının tarafsız olmasının Türkiye’nin birliğini temsil etmesi açısından ne kadar değerli olduğunu anlatacaksınız.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, tarafsızlık ilkesi kalkmasına rağmen, cumhurbaşkanının tarafsız davranacağına dair yemin edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bir partinin genel başkanı tarafsız davranamaz. Milletvekili yemininde böyle bir şey yoktur. Milletvekili olarak ben parlamentoda seçilip geldiğimde, yemin ettiğimde, 550 milletvekili yemin ettiğinde ‘Biz tarafsız davranacağız’ diye bir yeminimiz yoktur. O yemin sadece cumhurbaşkanı, hakimler, tarafsız davranması gereken kişiler için vardır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak, aynı zamanda Meclise gelecek ‘Ben tarafsız davranacağım’ diye yemin edecek. Olmaz, doğru değil, inandırıcı değil. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olduğunda, cumhurbaşkanını kim temsil edecek illerde? CHP Genel Başkanı olarak beni illerde, il başkanları temsil eder, Sayın Binali Yıldırım’ı illerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin il başkanı temsil eder. Peki cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanı olduğunda, cumhurbaşkanını kim temsil edecek? Vali mi temsil edecek, üyesi olduğu partinin il başkanı mı temsil edecek? Diyorlar ya ‘Çift başlılık olmaz’, buyurun size çift başlılık daha işin başında. Daha illerde başladı, bırakın merkezi, daha illerde çift başlılık çıkacak.”

“Bu bir parti meselesi değildir”

Kılıçdaroğlu, değişiklik olduğunda valilerle, il başkanları arasında çift başlılık olacağını savunarak, “Kaş yaparken, göz çıkarılıyor.” dedi.

Değişiklikle, tarafsızlığını kaybedecek olan cumhurbaşkanının, bir partinin genel başkanı olarak Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinin 12’sini atayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Şimdi ben bizi dinleyen bütün vatandaşlarıma seslenmek istiyorum; Böyle bir yetki herhangi partinin genel başkanına verilse… HSYK’ya, Anayasa Mahkemesine, Yargıtaya yargıç atıyacaksın… Bir muhalefet partisine verildiğini düşünün. İktidar partisi kıyameti koparmaz mı? ‘Olur mu böyle’ derler. Yargının bağımsız, tarafsız olması lazım. Bir siyasi partinin genel başkanı hakim tayin ettikten sonra bu düzen olmaz, bu düzen dikiş tutmaz yanlış olur. Hakimin tarafsızlığına gölge düşmüş olur. Bunu da sağduyu ile bütün vatandaşlarımıza anlatmak zorundasınız. Bir partinin genel başkanı Anayasa Mahkemesine, HSYK’ya hakim atayamaz, yanlıştır, böyle bir örnek yoktur.”

Muhabir: Mehmet Tosun

Kanal5

Kanal5

İlgili Posts

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak
Dünya

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

Ağustos 27, 2026
Yunanistan’dan Küstah Türkiye Çıkışı! F-35’leri İşaret Edip Sahada Karşılık Veririz Dedi
Dünya

Yunanistan’dan Küstah Türkiye Çıkışı! F-35’leri İşaret Edip Sahada Karşılık Veririz Dedi

Ağustos 26, 2026
Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok
Siyaset

Mansur Yavaş CHP-Yeni Parti Geriliminde Kararını Verdi! Özgür Özel’e Büyük Şok

Ağustos 25, 2026
Sonraki Haber

Barış Manço vefatının 18. yılında anıldı

Rize’de ‘lazboard’lu kayak şenliği

Akhisar Belediyespor çeyrek finale yükseldi

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen

Siyaset Analizi’nin Konuğu Haluk İpek

12 yıl ago

Cumhurbaşkanı Gül, Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi

13 yıl ago
ABD’nin Irak işgaline imkan tanıyan yetkiyi iptal etmeyi amaçlayan tasarı Temsilciler Meclisinden geçti

ABD’nin Irak işgaline imkan tanıyan yetkiyi iptal etmeyi amaçlayan tasarı Temsilciler Meclisinden geçti

5 yıl ago
Şehit askerin ailesi evlerinin bir odasını oğullarının hatıralarıyla donattı

Şehit askerin ailesi evlerinin bir odasını oğullarının hatıralarıyla donattı

6 yıl ago

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör

Öne Çıkanlar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Gaziantep’te Meydan Savaşı! Silahlar Peş Peşe Patladı; 2 Ölü 5 Yaralı

YPG Silah Bırakıp Kendini Feshetti! Dünya Basını; Bölgede Taşlar Yerinden Oynayacak

İsrail Savunma Bakanı’ndan Küstah Sözler! Çelik Yelek Giyip Türkiye’yi Hedef Aldı

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam Bombası! SGK Uzmanı İsa Karakaş Kulis Bilgisini Açıkladı

Gündem

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi
Dünya

Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi

Kanal5
Eylül 8, 2026
0

Kuzey Kore'den düşmanlarına gözdağı niteliğinde bir savunma hamlesi daha geldi. Pyonyang yönetimi, 5 bin tonluk nükleer kapasiteli...

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları…

Eylül 8, 2026
OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Eylül 2, 2026
Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Kutsal Topraklardan Gelen Görüntüler Şok Etti! Fellik Fellik Kaçacak Yer Aradılar

Ağustos 29, 2026
Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Karşıyaka Kütüphanesi Yükseliyor! Gaziantep’te Gençleri Sevindirecek Proje

Ağustos 29, 2026
Kanal 5 - Ana Sayfa - Haberler, Son Dakika Haberleri

Tarafsız, hızlı ve güvenilir habercilik.

Kanal 5 olarak gündem, siyaset, ekonomi, spor, teknoloji ve yaşamdan en güncel gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde okuyucularımıza ulaştırıyoruz.

Son Haberler

  • Devasa Nükleer Gemi Hizmete Alındı! Kuzey Kore Ölümcül Muhrip İle Gözdağı Verdi Eylül 8, 2026
  • Boşanma Ve Nafaka Kuralları Değişiyor! İşte Tarihi Ve Detayları… Eylül 8, 2026
  • OĞUZELİ’NDE YENİLENEBİLİR ENERJİ ATAĞI! MRC SOLAR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI Eylül 2, 2026

Kategoriler

  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gaziantep
  • Genel
  • Haber
  • Köşe Yazısı
  • Kültür
  • Programlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. · aryn tarafından geliştirildi

Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Tüm Kategoriler
    • Türkiye
    • Dünya
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Kültür
    • Yaşam
    • Gaziantep
    • Ankara
  • Kurumsal
  • İletişim

© 2026 Kanal 5. Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan haber, yazı, fotoğraf ve diğer tüm içeriklerin telif hakları aksi belirtilmedikçe Kanal 5’e aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yayınlanamaz.